Η πίεση του ελαστικού παίζει αποφασιστικό ρόλο στη διάρκεια ζωής και στην ασφαλή απόδοση των ελαστικών σας: πολύ χαμηλή ή πολύ υψηλή πίεση ελαττώνει την πρόσφυση του ελαστικού, προκαλώντας εκτεταμένη ή ανομοιόμορφη φθορά πέλματος και δυσχεραίνει το χειρισμό. Αν η πίεση πλήρωσης είναι ανεπαρκής για το φορτίο, η θερμοκρασία του ελαστικού αυξάνεται, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε δομική βλάβη ακόμα και αχρήστευση του ελαστικού. Επειδή το 50% όλων των επιβατικών αυτοκινήτων κινούνται με ελαστικά με λάθος πλήρωση πίεσης, η διάρκεια ζωής των ελαστικών ελαττώνεται σημαντικά.* Οι θετικές επιπτώσεις της κατάλληλης πίεσης ελαστικών σύμφωνα με τις συστάσεις του κατασκευαστή του οχήματος έχουν να κάνουν με την εξοικονόμηση καυσίμου, τα χαρακτηριστικά οδήγησης και τον κύκλο ζωής ελαστικού. Για να βρείτε τη σωστή πίεση ελαστικών του οχήματός σας, ανατρέξτε στο εγχειρίδιο χρήσης του κατασκευαστή σας, το κάλυμμα της δεξαμενής καυσίμου, την πόρτα ή το ντουλαπάκι του αυτοκινήτου. Συνίσταται ο έλεγχος και η ρύθμιση, αν είναι απαραίτητη, της πίεσης των ελαστικών κάθε δύο εβδομάδες. Μην παραμελείτε να ελέγχετε και το ελαστικό έκτακτης ανάγκης/ρεζέρβα. Ελέγξτε επίσης τις επιπλέον πληροφορίες του κατασκευαστή του οχήματος σε σχέση με τα ελαστικά έκτακτης ανάγκης/ρεζέρβες.
*Πίεση ελαστικών σύμφωνα με τις συστάσεις του κατασκευαστή του οχήματος.
Η κατηγοριοποίηση των ελαστικών παντός καιρού είναι ουσιαστικά μια συμβιβαστική λύση μεταξύ ενός ελαστικού που έχει σχεδιαστεί για χρήση σε στεγνό ή υγρό οδόστρωμα κατά τη θερινή περίοδο και ενός που έχει σχεδιαστεί για χρήση σε χειμερινές συνθήκες. Ο τύπος γόμας και το ανάγλυφο πέλματος που είναι κατάλληλα για χρήση σε θερινές συνθήκες δεν μπορούν, για τεχνικούς λόγους, να έχουν καλή απόδοση στο χιόνι και τον πάγο. Το ελαστικό παντός καιρού αποτελεί προϊόν συμβιβασμού, και δεν είναι η καλύτερη επιλογή ούτε σαν θερινό αλλά ούτε σαν χειμερινό ελαστικό. Τα ελαστικά παντός καιρού έχουν, επίσης, την ίδια σήμανση για λάσπη και χιόνι με τα χειμερινά ελαστικά, αλλά σπάνια με μια νιφάδα χιονιού. Εξαιτίας του συμβιβασμού στους όρους απόδοσης κατά τη θερινή περίοδο, η χειμερινή απόδοση είναι συνήθως φτωχότερη σε σχέση με ένα χειμερινό ελαστικό.
Η επιφάνεια επαφής του ελαστικού με το οδόστρωμα ελαττώνεται όταν στο οδόστρωμα υπάρχει νερό. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, το όχημα γλιστρά πάνω στο νερό (υδρολίσθηση), περιορίζοντας δραματικά τον έλεγχο του οδηγού. Τα ελαστικά έχουν ειδικά ανάγλυφα πέλματος που εξασφαλίζουν τη βέλτιστη αποστράγγιση του νερού από την επιφάνεια του πέλματος. Η αποτελεσματικότητα ωστόσο μειώνεται αναλογικά καθώς η ταχύτητα αυξάνεται. Η πιο αποτελεσματική προστασία είναι η προσαρμογή της ταχύτητας οδήγησης στις εκάστοτε καιρικές συνθήκες.
Ως ασύμμετρο ελαστικό ορίζεται το ελαστικό στο οποίο το ανάγλυφο πέλματος δεν έχει κάποιον άξονα ή κάποιο σημείο συμμετρίας στην κεντρική του γραμμή, έχοντας κατά συνέπεια διακριτά εσωτερικά και εξωτερικά άκρα. Ασύμμετρα ελαστικά μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιαδήποτε πλευρά του οχήματος. Καθώς το ανάγλυφο πέλματος πολλών συνηθισμένων ελαστικών δεν σχηματίζει συμμετρία ως προς το θόρυβο που παράγεται με βάση το σχέδιο ή το ανάγλυφο, η μέθοδος τοποθέτησης συνίσταται σε ειδικές περιπτώσεις.
Σε υψηλές ταχύτητες, τα ελαστικά παράγουν τεράστιες φυγόκεντρες δυνάμεις. Ακόμη και μικρές ανωμαλίες λίγων γραμμαρίων στο ελαστικό πολλαπλασιάζονται κατά πολλές τάξεις μεγέθους. Αυτή η ανισορροπία καταπονεί τα ελαστικά και τις αναρτήσεις. Αυτή η ανωμαλία στο βάρος θα πρέπει να ελεγχθεί και να προσδιοριστεί στην αντιπροσωπεία ελαστικών και να ισοσταθμιστεί με την προσθήκη μικρών αντίβαρων. Κάθε φορά που ένα ελαστικό τοποθετείται στον τροχό, θα πρέπει να γίνεται ζυγοστάθμιση.
Η στεφάνη του ελαστικού είναι το τμήμα που προσαρμόζεται πάνω στη ζάντα. Στο κέντρο της στεφάνης βρίσκονται τα συρματόσχοινα τακουνιού, μια δέσμη από χαλύβδινα καλώδια ενσωματωμένα στη γόμα. Εξασφαλίζουν την ασφαλή και σταθερή προσαρμογή του ελαστικού πάνω στη ζάντα.
Η απόσταση που χρειάζεται για την ακινητοποίηση του οχήματος εξαρτάται από την ταχύτητά του, την κατάσταση της επιφάνειας του οδοστρώματος και την κατάσταση των ελαστικών - και κυρίως του πέλματος. Κάνετε τακτικά έλεγχο του βάθους πέλματος και προχωρήστε σε αντικατάσταση των ελαστικών σας όταν σας προειδοποιήσουν οι δείκτες φθοράς πέλματος που βρίσκονται στο κάτω μέρος των αυλακώσεων.
Ο σκοπός της καμπυλότητας των τροχών είναι ο περιορισμός της τριβής κατά το στρίψιμο. Η καμπυλότητα μετράται όταν οι τροχοί βρίσκονται σε ευθεία επιφάνεια. Η διαφορά από την κάθετο (προς τα μέσα ή προς τα έξω κλίση του ελαστικού) αναφέρεται ως ενεργητική ή παθητική καμπυλότητα.
Τα σύγχρονα ελαστικά κατασκευάζονται από μια πληθώρα υλικών και συστατικών. Βλέποντάς τα σχηματικά, υπάρχει το εξωτερικό κάλυμμα - το πέλμα και το πλευρικό τοίχωμα - και η υποδομή, ο σκελετός του ελαστικού. Στα στοιχεία του σκελετού μπορεί να περιλαμβάνονται ατσάλινα και/ή λινά νήματα ενισχυτικού πλέγματος, η εσωτερική επένδυση (για να είναι αεροστεγή τα ελαστικά χωρίς αεροθάλαμο), τα πλευρικά τοιχώματα, τα άκρα, τα συρματόσχοινα τακουνιού (κρατάνε το ελαστικό στη ζάντα) και την ενίσχυση τακουνιού.
Ακόμη και τα πιο σύγχρονα χειμερινά ελαστικά μπορεί να είναι αναποτελεσματικά σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν μεγάλες ποσότητες χιονιού και απότομες κλίσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις, για πρόσφυση, πλευρικό έλεγχο και αξιόπιστη πέδηση κρίνεται απαραίτητη η χρήση αλυσίδων. Για να είστε προετοιμασμένοι, συνίσταται η δοκιμαστική τοποθέτηση των αλυσίδων σε «στεγνές συνθήκες». Οι αλυσίδες χιονιού πρέπει να τοποθετηθούν στους κινητήριους τροχούς. Σημειώστε επίσης ότι παρέχεται η μέγιστη ταχύτητα. Σε κάποια ελαστικά χαμηλού προφίλ, ο περιορισμένος χώρος μεταξύ των ελαστικών και του θόλου τροχού ενδέχεται να μην επιτρέπει την τοποθέτηση αλυσίδων.
Η ημερομηνία κατασκευής του ελαστικού υποδεικνύεται στο πλευρικό τοίχωμα του ελαστικού στο τέλος του σειριακού αριθμού DOT (βλ. σειριακό αριθμό DOT). Οι κατασκευαστές ελαστικών έχουν υιοθετήσει ένα τυποποιημένο σύστημα αναγνώρισης: τέσσερεις αριθμούς που υποδεικνύουν την εβδομάδα και το έτος κατασκευής. Για παράδειγμα, οι δείκτες 0201 υποδεικνύουν ότι το ελαστικό κατασκευάστηκε τη δεύτερη εβδομάδα του έτους 2001.
Το σύμβολο DOT πιστοποιεί τη συμμόρφωση του κατασκευαστή ελαστικών με τις προδιαγραφές ασφαλείας του Υπουργείου Μεταφορών των ΗΠΑ. Ο σειριακός αριθμός DOT βρίσκεται στο κάτω πλευρικό τοίχωμα του ελαστικού, στη μία πλευρά μόνο. Ακολουθεί η περιγραφή του σειριακού αριθμού. Από το 2000 και έπειτα, 4 αριθμοί υποδεικνύουν την ημερομηνία κατασκευής - οι δύο πρώτοι αριθμοί υποδεικνύουν την εβδομάδα και οι δύο τελευταίοι το έτος κατασκευής. Για ελαστικά με κατασκευή πριν από το 2000, 3 αριθμοί υποδεικνύουν την ημερομηνία κατασκευής - οι δύο πρώτοι αριθμοί υποδεικνύουν την εβδομάδα και ο τελευταίος το έτος κατασκευής. Για τον προσδιορισμό ελαστικών που κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του '90, ένα σύμβολο της δεκαετίας (τρίγωνο) προστίθεται στο τέλος του σειριακού αριθμού DOT.
Για παράδειγμα: DOT NJ HR 2AE2 529 529 = ημερομηνία κατασκευής, παράδειγμα: 529 (52η εβδομάδα του 1999) ή 5200 (52η εβδομάδα του 2000). 2AE2 = κωδικός τύπου ελαστικού (προαιρετική κωδικοποίηση του τύπου ελαστικού από τον κατασκευαστή). HR = μέγεθος ελαστικού ή αριθμός κωδικού. NJ = κωδικός αναγνώρισης εργοστασίου του κατασκευαστή. DOT = σύμβολο αναφοράς (πιστοποιεί τη συμμόρφωση του κατασκευαστή ελαστικών με τις προδιαγραφές ασφαλείας του Υπουργείου Μεταφορών των ΗΠΑ).
Από το Νοέμβριο του 2012, σε όλη την Ευρώπη είναι υποχρεωτική η τυποποιημένη σήμανση των ελαστικών. Η σήμανση ελαστικών της ΕΕ είναι βασισμένη σε τρία κριτήρια και παρέχει πληροφορίες για τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά και τα χαρακτηριστικά ασφαλείας στοχεύοντας στην αύξηση της ασφάλειας στο δρόμο και την ελάττωση της κατανάλωσης καυσίμου.
Η ετικέτα ελαστικών εφαρμόζεται γενικά σε ελαστικά για αυτοκίνητα, SUV, ημιφορτηγά και φορτηγά. Η ετικέτα ελαστικών έχει μικρότερη σημασία για τα χειμερινά ελαστικά, καθώς δεν αναφέρονται οι χειμερινές ιδιότητες.
Η ετικέτα ελαστικών δεν έχει εφαρμογή σε αναγομωμένα ελαστικά ή ελαστικά που δεν έχουν συμβατική χρήση όπως αγωνιστικά ελαστικά, ρεζέρβες και ελαστικά για αυτοκίνητα αντίκες ή κλασσικά αυτοκίνητα.
Οι έλεγχοι ελαστικών που πραγματοποιούνται από περιοδικά αυτοκινήτων εξακολουθούν να αποτελούν ένα σημαντικό μέσο ενημέρωσης για τον καταναλωτή, επειδή ελέγχουν έως και 11 επιπλέον παραμέτρους ασφαλείας σε σχέση με τα τρία κριτήρια που σημειώνονται στην ετικέτα.
Το ίχνος ή επιφάνεια πέλματος είναι το τμήμα του ελαστικού που έρχεται σε άμεση επαφή με το οδόστρωμα. Είναι προ-βουλκανισμένο και στη συνέχεια εφαρμόζεται στο σκελετό του ελαστικού με τη βοήθεια συγκολλητικής γόμας. Οι δυνάμεις πέδησης και πρόσφυσης μεταφέρονται από το όχημα στο οδόστρωμα μέσω του ίχνους.
Τα στοιχεία του πέλματος ελαστικού (μπλοκ πέλματος, πλευρές και αυλακώσεις) βρίσκονται στο ίχνος, όπου τα τμήματα πέλματος έχουν επισημανθεί σαν η θετική πλευρά και οι αυλακώσεις πέλματος σαν η αρνητική πλευρά. Υπάρχουν σημαντικές διαφορές στο ίχνος ανάλογα με τη χρήση των ελαστικών (εκτός δρόμου ελαστικά, ελαστικά οδοστρώματος, αγωνιστικά ελαστικά). Υπάρχουν επίσης διαφορές ανάμεσα στα θερινά και τα χειμερινά ελαστικά. Σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία (Κανόνες Οδικής Κυκλοφορίας ή StVO) μόνο ελαστικά με πέλμα στο ίχνος επιτρέπεται να κυκλοφορούν σε δημόσιους δρόμους.
Ως πρόσφυση ορίζεται η τριβή μεταξύ ελαστικού και οδοστρώματος. Η επιφάνεια του ελαστικού «γαντζώνεται» στην επιφάνεια του εδάφους ώστε να εξασφαλίσει σταθερότητα στην οδήγηση και καλή απόδοση πέδησης. Οι σημαντικότεροι παράγοντες για να επιτευχθεί η αναγκαία πρόσφυση είναι οι ιδιότητες του υλικού, η δομή του πέλματος και η κατάλληλη πίεση των ελαστικών. Αφενός μείγμα ελαστικού πρέπει να είναι αρκετά μαλακό, ώστε να προσαρμόζεται στην ανομοιομορφία της ασφάλτου σε μικροεπίπεδο, και, αφετέρου, η δομή των τμημάτων πέλματος (προεξοχές για θερινά ελαστικά και εγκοπές για χειμερινά ελαστικά) πρέπει να αποτρέπουν την ολίσθηση του ελαστικού στη βροχή ή το χιόνι. Υψηλές ταχύτητες και συνθήκες υγρασίας αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο απώλειας της πρόσφυσης. Γι' αυτό το λόγο, οι ιδιότητες υγρής πρόσφυσης ενός ελαστικού είναι συχνά ο καθοριστικός παράγοντας που διαχωρίζει τα bestsellers από τα υποβαθμισμένα προϊόντα σε δοκιμές θερινών ελαστικών.
Αυτά τα σύμβολα βρίσκονται στο πλευρικό τοίχωμα του ελαστικού υποδεικνύοντας το πόσο φορτίο μπορεί να σηκώσει το ελαστικό.
Με τον όρο «ελαστικά χιονιού» αναφέρονται ελαστικά των οποίων το ανάγλυφο πέλματος, το μίγμα πέλματος ή η δομή τους έχουν σχεδιαστεί κατά κύριο λόγο για να αποδίδουν σε συνθήκες χιονόπτωσης καλύτερα από τα συμβατικά ελαστικά όσον αφορά την εκκίνηση και τη διατήρηση της κίνησης του αυτοκινήτου.
Για να βελτιστοποιήσετε την απόσταση που μπορούν να διανύσουν τα ελαστικά σας, θα πρέπει να ελέγχετε τακτικά την πίεση και το βάθος πέλματος, να ελέγχετε για πιθανές φθορές, να εξασφαλίζετε τη σωστή τοποθέτησή τους και να δώσετε ιδιαίτερη σημασία στο παρακάτω: τα ελαστικά στον άξονα οδήγησης υπόκεινται σε μεγαλύτερη φθορά σε σχέση με τα ελαστικά που περιστρέφονται ελεύθερα. Γι' αυτό το λόγο, τα ελαστικά θα πρέπει να εναλλάσσονται σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή ώστε να εξασφαλίζεται ομοιόμορφη φθορά και να ελαχιστοποιείται το κόστος επιπλέον συντήρησης. Θα πρέπει πάντοτε να ελέγχετε την ισορροπία των ελαστικών σας όταν επανατοποθετείτε θερινά ή χειμερινά ελαστικά, ώστε να εξασφαλίσετε μια άνετη οδήγηση και να αποφύγετε τυχόν επιδράσεις από τα μέρη του πλαισίου οχήματος (βλ. ζυγοστάθμιση).
Κανένας οδηγός δε θα πρέπει να τοποθετεί τα ελαστικά στις ζάντες μόνος του. Λανθασμένη τοποθέτηση (π.χ. με χρήση κατσαβιδιών ή παρόμοιων εργαλείων) μπορεί να βλάψει τη στεφάνη του ελαστικού και να κόψει το σύρμα της στεφάνης. Ακόμη κι αν δεν είναι ορατή με γυμνό μάτι κάποια εξωτερική ζημιά, η οδηγική ασφάλεια περιορίζεται δραστικά. Στη χειρότερη περίπτωση, το ελαστικό μπορεί να σκάσει και να αχρηστευτεί εντελώς. Ένα ελαστικό θα πρέπει επίσης να είναι ισορροπημένο ώστε να εξασφαλίζει μέγιστη οδηγική απόδοση. Αυτή η διαδικασία απαιτεί ειδικό τεχνικό εξοπλισμό.
Το άζωτο είναι ένα αδρανές (μη-εύφλευκτο) αέριο - βασικά, τίποτα περισσότερο από ξηρός αέρας όπου έχει αφαιρεθεί το οξυγόνο. Ο αέρας του περιβάλλοντος περιλαμβάνει περίπου 78% άζωτο. Εξαιτίας των αδρανών ιδιοτήτων του αζώτου, χρησιμοποιείται συχνά σε πολύ εξειδικευμένες εφαρμογές χρήσης ελαστικών και/ή απαιτητικά περιβάλλοντα. Αυτές οι εφαρμογές χρήσης ελαστικών αφορούν αεροσκάφη, εξορύξεις και εμπορική ή βαριά χρήση. Το άζωτο χρησιμοποιείται επίσης στους επαγγελματικούς αγώνες ταχύτητας όπου αναπτύσσονται εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες. Το ξηρό άζωτο χρησιμοποιείται καθώς βοηθά στην ελάττωση της πίεσης των ελαστικών, όταν ακόμα και η ελάχιστη διαφορά στην πίεση μπορεί να επηρεάσει το χειρισμό σε ακραία όρια απόδοσης. Για εφαρμογές χρήσης που αφορούν καθημερινά συμβατικά ελαστικά, η πλήρωση του ελαστικού με άζωτο δεν είναι απαραίτητη. Παρόλα αυτά, η πλήρωση με άζωτο δε βλάπτει τα ελαστικά και μπορεί να συνεισφέρει στην ελάττωση της απώλειας πίεσης από διάχυση. Σε κάθε περίπτωση, το άζωτο δεν μπορεί να αποτρέψει την απώλεια πίεσης από τρυπήματα, διαρροές στην επιφάνεια ελαστικού/ζάντας (στεφάνη), διαρροές βαλβίδας, διαρροές στην επιφάνεια βαλβίδας/ζάντας, διαρροές στους τροχούς και άλλες μηχανικές διαρροές. Η χρήση του αζώτου από μόνη της δεν υποβαθμίζει τη σημασία του τακτικού ελέγχου της πίεσης των ελαστικών. Αν η πλήρωση πίεσης του ελαστικού είναι κάτω από την πίεση που αναφέρεται στην ετικέτα του οχήματος, το ελαστικό πρέπει να φουσκωθεί - είτε με αέρα είτε με άζωτο - ώστε να αποκτήσει την κατάλληλη πίεση. Μην χρησιμοποιείτε τα ελαστικά όταν η πίεση αέρα είναι πολύ χαμηλή ή πολύ υψηλή.
Τα ελαστικά εκτός δρόμου είναι ελαστικά που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για χρήση σε μη ασφαλτοστρωμένους δρόμους. Έχουν πέλμα με προεξοχές ώστε να διατηρούν την πρόσφυση σε λασπωμένες και αμμώδεις επιφάνειες. Τα οχήματα παντός εδάφους και τα SUV (οχήματα ψυχαγωγίας/εργασίας) εξοπλίζονται κατά κύριο λόγο με βαριά αναγομωμένα ελαστικά.
Η υπερκαταπόνηση των ελαστικών (υπερβολική ταχύτητα ή υπερφόρτωση) έχει τις ίδιες συνέπειες με την υπερβολική πίεση αέρα και μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές.
Αποφύγετε την υπερφόρτωση του οχήματός σας. Αν σκοπεύετε να οδηγήσετε σε συνθήκες υψηλού φορτίου/υψηλής ταχύτητας, ρυθμίστε την πίεση των ελαστικών σας σύμφωνα με τις συστάσεις του κατασκευαστή.
Συνίσταται και τα τέσσερα ελαστικά να έχουν το ίδιο μέγεθος, την ίδια κατασκευή και τον ίδιο δείκτη ταχύτητας. Αν σε ένα όχημα τοποθετηθούν ελαστικά με διαφορετικούς δείκτες ταχύτητας, το όριο ταχύτητας περιορίζεται στο ελαστικό με το χαμηλότερο δείκτη ταχύτητας. Συνίσταται τα ελαστικά με τους χαμηλότερους δείκτες ταχύτητας να τοποθετούνται στον μπροστινό άξονα. Αυτό θα πρέπει να γίνεται για την πρόληψη τυχόν καταστάσεων υπερστροφής. Ο χειρισμός του οχήματος μπορεί επίσης να επηρεαστεί.
Ελέγξτε την πίεση του αέρα τουλάχιστον μία φορά το μήνα και πριν ξεκινήσετε μακριά ταξίδια. Πραγματοποιήστε αυτόν τον έλεγχο όταν τα ελαστικά είναι κρύα (αφού το αυτοκίνητο μείνει σε ακινησία για τουλάχιστον τρεις ώρες και μετά οδηγηθεί για λιγότερα από δύο χιλιόμετρα). Προσαρμόστε την πίεση των ελαστικών στις προτεινόμενες από τον κατασκευαστή του οχήματος τιμές όταν τα ελαστικά είναι κρύα. Μην αφαιρείτε αέρα ή ελαττώνετε την πίεση του ελαστικού όταν τα ελαστικά έχουν θερμανθεί. Η αυξημένη πίεση αέρα είναι φυσιολογική κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Χρησιμοποιήστε ακριβές μανόμετρο ελαστικών για να ελέγξετε την πίεση του αέρα και κρατήστε την πίεση στα επίπεδα που συνίστανται από τον κατασκευαστή του οχήματος. Μην ξεχνάτε να ελέγχετε και τη ρεζέρβα. Οι ρεζέρβες απαιτούν υψηλότερη πίεση αέρα. Προσοχή: η πολύ χαμηλή πίεση του αέρα είναι η πιο συνήθης αιτία ξαφνικής απώλειας αέρα ή ξαφνικής φθοράς του ελαστικού και μπορεί να οδηγήσει σε αναπάντεχη απώλεια ελέγχου του οχήματος καθώς και ατυχήματα.
Τα ακτινωτά ελαστικά διαθέτουν νήματα που διατρέχουν το ελαστικό σχεδόν κάθετα στη στεφάνη. Τα ακτινωτά ελαστικά έχουν ζώνες πλεγμάτων, που τοποθετούνται διαγώνια κάτω από το πέλμα για να σταθεροποιήσουν και να ενδυναμώσουν την περιοχή πέλματος και να προσθέσουν ευκαμψία στο πλευρικό τοίχωμα. Περιορίζοντας τη μετακίνηση του πέλματος κατά την επαφή με το οδόστρωμα, οι ζώνες πλεγμάτων αυξάνουν τη διάρκεια ζωής του πέλματος και διευκολύνουν επίσης το χειρισμό.
Τα ενισχυμένα ή XL (extra load) ελαστικά είναι ειδικά ενισχυμένα ελαστικά. Μπορούν να κουβαλήσουν μεγαλύτερα φορτία από συμβατικά ελαστικά ίδιου μεγέθους. Τα ενισχυμένα ελαστικά επισημαίνονται στο πλευρικό τοίχωμα με τα γράμματα «RF» και τα extra load ελαστικά με τα γράμματα «XL». Τα ενισχυμένα και τα XL ελαστικά απαιτούν υψηλότερες πιέσεις πλήρωσης σε σχέση με τα συμβατικά ελαστικά.
Ο αριθμός περιστροφών που πραγματοποιεί ένα ελαστικό σε ένα μίλι, με συγκεκριμένο φορτίο, ταχύτητα και πλήρωση πίεσης. Κάποιες φορές αναφέρονται ως περιστροφές ανά χιλιόμετρο (RPK).
Ως αντίσταση κύλισης ορίζεται η οπισθέλκουσα δύναμη που απαιτείται για να τεθεί σε κίνηση ένα ελεύθερα περιστρεφόμενο ελαστικό. Τα ελαστικά δεν είναι άκαμπτα, αλλά εύκαμπτα. Κατά την οδήγηση, τα ελαστικά συμπιέζονται και κάμπτονται - κι αυτή η κάμψη απορροφά ενέργεια, που τη μετατρέπει σε θερμότητα. Οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν ειδικά μίγματα γόμας για να ελαττώσουν την αντίσταση κύλισης. Οποιαδήποτε ελάττωση στην αντίσταση κύλισης συμβάλλει στον περιορισμό της κατανάλωσης καυσίμου. Καθώς η αντίσταση κύλισης αυξάνεται με τη χαμηλή πλήρωση πίεσης, είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο τακτικός έλεγχος της πίεσης.
Σε τυπικά ελαστικά με συμμετρικό ανάγλυφο πέλματος, δεν έχει σημασία με ποιο τρόπο τοποθετείται το ελαστικό ως προς τη ζάντα και με ποια πλευρά τοποθετείται ως προς το αυτοκίνητο. Παρόλα αυτά, κάποιοι κατασκευαστές ελαστικών έχουν αρχίσει να παράγουν ελαστικά με συγκεκριμένη φορά περιστροφής ώστε να βελτιώσουν την πρόσφυση σε υγρό οδόστρωμα και να ελαχιστοποιήσουν την παραγωγή θορύβου. Η φορά περιστροφής σημειώνεται στην πλευρά του ελαστικού με ένα βέλος. Αυτή η πλευρά του ελαστικού πρέπει να τοποθετηθεί προς τα έξω και το ελαστικό πρέπει να περιστρέφεται με τη φορά που υποδεικνύει το βέλος ώστε να έχει τη βέλτιστη απόδοση. Πλέον, είναι διαθέσιμα και ελαστικά με ασύμμετρο ανάγλυφο πέλματος όπου δεν υποδεικνύεται συγκεκριμένη φορά περιστροφής.
Τα τμήματα του πέλματος ενός ελαστικού έχουν μικροσκοπικές σχισμές που ονομάζονται εγκοπές. Οι εγκοπές έχουν την ικανότητα να ανοίγουν και να κλείνουν, βελτιστοποιώντας την πρόσφυση και τις δυνάμεις πέδησης που εφαρμόζονται στο οδόστρωμα (φαινόμενο άκρων πρόσφυσης). Οι εγκοπές είναι πιο σημαντικές για τα χειμερινά ελαστικά, εξασφαλίζοντας καλύτερη πρόσφυση σε συνθήκες λάσπης χιονιού, πάγου και υγρού οδοστρώματος.
Αναζητήστε στο εγχειρίδιο χρήσης του κατασκευαστή σας το συνιστώμενο διάστημα και τη ρουτίνα εναλλαγής για το όχημά σας. Συνίσταται η εναλλαγή των ελαστικών σας κάθε 6.000 με 8.000 μίλια ή και πιο νωρίς εφόσον αρχίσει να εμφανίζεται ανομοιόμορφη φθορά στο πέλμα. Ο σκοπός της τακτικής εναλλαγής είναι η φθορά πέλματος να είναι ομοιόμορφη σε όλα τα ελαστικά του οχήματός σας. Αν τα ελαστικά παρουσιάσουν ανομοιόμορφη φθορά πέλματος, ζητήστε από το προσωπικό συντήρησης να ελέγξει και/η να διορθώσει προβλήματα ευθυγράμμισης ή άλλα μηχανικά προβλήματα πριν την εναλλαγή. Αυτό ισχύει για τα οχήματα τόσο με εμπρόσθια όσο και με πίσω κίνηση. Οι ρεζέρβες πλήρους μεγέθους θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στη ρουτίνα εναλλαγής για το όχημά σας. Οι βοηθητικές ρεζέρβες (προσωρινής χρήσης) δεν θα πρέπει να περιλαμβάνονται στη ρουτίνα εναλλαγής.
Το αλπικό σύμβολο προσδιορίζει τα χειμερινά ελαστικά σύμφωνα με τους κανονισμούς UNECE (ισχύουν στην ΕΕ και σε διάφορες άλλες χώρες) και τους κανονισμούς περί ελαστικών των ΗΠΑ και του Καναδά. Η απόδοση στο χιόνι αυτών των χειμερινών ελαστικών πρέπει να αποδειχθεί με αντικειμενικές δοκιμές και να πληροί ή να υπερβαίνει καθορισμένα όρια. Τα ελαστικά αυτά παρέχουν υψηλή απόδοση σχετικά με την ασφάλεια και τον έλεγχο στο χιόνι, σε παγωμένους δρόμους και γενικά σε χαμηλές θερμοκρασίες.
Αυτά τα μίγματα είναι ιδιαίτερα εύκαμπτα σε χαμηλές θερμοκρασίες και είναι κατάλληλα για ταξίδια τη Σκανδιναβία, τη Ρωσία και τις χώρες της Βαλτικής. Τα ελαστικά μεταφέρουν με ασφάλεια τις δυνάμεις κίνησης ακόμα και σε χαμηλές θερμοκρασίες σε επιφάνειες καλυμμένες από χιόνι και πάγο. Το ποσοστό φυσικής γόμας στα μαλακά μίγματα είναι σημαντικά υψηλότερο από ότι σε συμβατικά χειμερινά ελαστικά. Έτσι, ακόμα και κάτω από ακραίες συνθήκες, παραμένουν εύκαμπτα ώστε να παρέχουν υψηλή πρόσφυση παρόμοια με αυτήν που παρέχουν τα ελαστικά με καρφιά. Αυτή η προσέγγιση παρακάμπτει την ανάγκη για τη χρήση καρφιών κι έτσι τα ελαστικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε περιπτώσεις που η χρήση καρφιών δεν ενδείκνυται. Αυτό συμβαίνει κυρίως σε περιπτώσεις όπου το οδόστρωμα είναι ελεύθερο από χιόνι και πάγο, κάτι που συναντά κανείς συχνά στις ακτές της νότιας Νορβηγίας.
Οι ρεζέρβες έχουν σχεδιαστεί για να μπορούν να κουβαλήσουν το ίδιο φορτίο με τα ελαστικά συμβατικού μεγέθους και μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιαδήποτε θέση του οχήματος. Διατηρήστε την κατάλληλη πίεση πλήρωσης όπως αναγράφεται στο πλευρικό τοίχωμα του ελαστικού, η ρεζέρβα απαιτεί μεγαλύτερη πίεση πλήρωσης από ένα ελαστικό συμβατικού μεγέθους. Ανατρέξτε στις πληροφορίες στο πλευρικό τοίχωμα του ελαστικού για σωστή χρήση. Με τη ρεζέρβα, ένα όχημα μπορεί να οδηγηθεί μέχρι να είναι δυνατή η επιδιόρθωση ή αντικατάσταση του παροπλισμένου ελαστικού. Επισκευάστε ή αντικαταστήστε άμεσα το συμβατικό ελαστικό σας, και στη συνέχεια επανατοποθετήστε τη ρεζέρβα στη θέση της για να διατηρήσετε την ωφέλιμη διάρκεια ζωής της. Η ρεζέρβα μπορεί να φθαρεί έως ότου εμφανιστούν οι δείκτες φθοράς πέλματος όπως ακριβώς και στα συμβατικά ελαστικά. Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να αντικατασταθεί.
Οι δείκτες ταχύτητας των ελαστικών αναγνωρίζονται με τη βοήθεια ενός συμβόλου ταχύτητας που βρίσκεται στο πλευρικό τοίχωμα του ελαστικού. Παρόλο που ένα ελαστικό μπορεί να έχει αξιολογηθεί για την ταχύτητα, οι κατασκευαστές ελαστικών δεν επικροτούν τη χρήση οποιουδήποτε οχήματος με μη ασφαλή ή παραβατικό τρόπο. Επιπλέον, οι δείκτες ταχύτητας δεν σημαίνουν σε καμία περίπτωση ότι το όχημα μπορεί να οδηγηθεί με ασφάλεια στη μέγιστη ταχύτητα για την οποία έχει αξιολογηθεί το ελαστικό, ειδικά σε κακό οδόστρωμα ή κάτω από δυσμενείς καιρικές συνθήκες ή αν το όχημα έχει ασυνήθιστα χαρακτηριστικά. Οι δείκτες ταχύτητας βασίζονται σε εργαστηριακούς ελέγχους που σχετίζονται με την απόδοση στο δρόμο, αλλά δεν ανταποκρίνονται όταν τα ελαστικά έχουν χαμηλότερη ή υψηλότερη πίεση από την προτεινόμενη, αν έχουν φθαρεί ή αντικατασταθεί.
Η χρήση των καρφιών ελαστικών ήταν το θέμα των νέων κανονισμών για τη Σκανδιναβία από το 2014. Για την ταξινόμηση των ελαστικών σε τρεις κατηγορίες με βάση το δείκτη φορτίου, οχήματα με ελαστικά με καρφιά εκτελούν 400 διαδρομές πάνω σε πολλαπλές πλάκες γρανίτη με ταχύτητα 100 χλμ/ώρα. Οι πλάκες ζυγίζονται και η φθορά από την τριβή στις πλάκες καταμετράται πριν και μετά από κάθε δοκιμή. Τα ελαστικά εγκρίνονται εφόσον οι τιμές των αποτελεσμάτων βρίσκονται στα προκαθορισμένα όρια. Οι νομοθέτες θέλουν να αποτρέψουν την εκτεταμένη φθορά στο οδόστρωμα εξαιτίας της χρήσης καρφιών. Αυτά τα ελαστικά ξεχωρίζουν οπτικά καθώς έχουν πιο συμπαγή σχεδιασμό πέλματος - και, πάνω από όλα, τα καρφιά. Παρέχουν μέγιστη πρόσφυση σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες και παγωμένα ή καλυμμένα με χιόνι οδοστρώματα. Παρόλα αυτά, οι κανονισμοί που αφορούν τα καρφιά είναι πολύ αυστηροί, τα καρφιά δεν πρέπει να προεξέχουν από το πέλμα περισσότερο από 1,2 χιλιοστά, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα αποκοπούν, και το όριο βάρους τους περιορίζεται στα 1,2 γραμμάρια.
Τα θερινά ελαστικά έχουν σχεδιαστεί ειδικά για χρήση σε υψηλές θερμοκρασίες. Η υλική τους σύσταση επιτυγχάνει σαφώς καλύτερη απόδοση όσον αφορά την κατανάλωση καυσίμου, τις φθορές και την οδήγηση σε υψηλές θερμοκρασίες σε σχέση με τα χειμερινά ελαστικά. Το πέλμα τους επίσης είναι βελτιστοποιημένο για οδήγηση τόσο σε στεγνές όσο και σε υγρές συνθήκες. Οι προεξοχές εξασφαλίζουν μικρές αποστάσεις πέδησης και υψηλή σταθερότητα οδήγησης σε υγρό οδόστρωμα.
Η διάρκεια ζωής ενός ελαστικού είναι μια αθροιστική συνάρτηση των συνθηκών διατήρησης και χρήσης στις οποίες υπόκειται (π.χ. φορτίο, ταχύτητα, πίεση πλήρωσης, κίνδυνος φθοράς από το οδόστρωμα, περιβαλλοντικοί παράγοντες, κτλ.). Καθώς οι συνθήκες χρήσης και διατήρησης του ελαστικού ποικίλουν ευρέως, η ακριβής πρόβλεψη της διάρκειας ζωής ενός συγκεκριμένου ελαστικού δεν είναι εφικτή.
Η επιρροή των υψηλότερων θερμοκρασιών στη διάρκεια ζωής του ελαστικού μπορεί να έχει δύο όψεις:
(i) Επιρροή από ανώτατες θερμοκρασίες, συνήθως για μικρά χρονικά διαστήματα. Τέτοιου επιπέδου ανώτατες θερμοκρασίες επιτυγχάνονται συνήθως σε συνθήκες υψηλής ταχύτητας. Η ικανότητα του ελαστικού να ανταποκρίνεται σε τόσο υψηλές συνθήκες θερμοκρασίας ελέγχεται και αξιολογείται από τον κατασκευαστή και σημειώνεται στο ελαστικό με το σύμβολο ταχύτητας στο πλευρικό τοίχωμα του ελαστικού, ως μέρος των χαρακτηριστικών χρήσης.
(ii) Η επιρροή της έκθεσης σε χρόνο/θερμοκρασία. Όσο περισσότερο εκτίθεται ένα ελαστικό σε υψηλότερες θερμοκρασίες, τόσο πιο πιθανό είναι να υποστεί επιζήμιες αλλαγές στα υλικά και τις ιδιότητές του. Επιπλέον, όσο πιο υψηλές είναι οι θερμοκρασίες, τόσο πιο γρήγορα θα πραγματοποιηθούν αυτές οι αλλαγές. Τέτοιες αλλαγές ενδέχεται να ελαττώσουν την ανθεκτικότητα/αντοχή στην καταπόνηση, οδηγώντας κατά συνέπεια στη φθορά του ελαστικού. BRANDNAME συνιστά τα παρακάτω για τις συνθήκες διατήρησης των ελαστικών: αποφύγετε τη διατήρηση των ελαστικών σε περιοχές που υπόκεινται σε υψηλές θερμοκρασίες. Διατηρήστε τα ελαστικά σε θερμοκρασίες που δεν υπερβαίνουν τους 35°C (95°F), κατά προτίμηση χαμηλότερες των 25°C (77°F). Οι θερμοκρασίες λειτουργίας των ελαστικών μπορεί να είναι υψηλότερες. Παρόλα αυτά, όσο περισσότερο εκτίθεται ένα ελαστικό σε υψηλότερες θερμοκρασίες, τόσο ελαττώνεται η ωφέλιμη διάρκεια ζωής του.
(iii) BRANDNAME συνιστά την απόσυρση των ελαστικών που έχουν κατασκευαστεί περισσότερα από 10 χρόνια πριν. Αν το ελαστικό έχει εκτεθεί σημαντικά σε χρόνο/θερμοκρασία, BRANDNAME συνιστά επίσης την απόσυρσή τους πιο νωρίς. Εάν ο πελάτης δεν είναι βέβαιος για το αν πρέπει ένα ελαστικό να αντικατασταθεί ή όχι, θα πρέπει να απευθυνθεί άμεσα για έλεγχο σε κάποιον εξειδικευμένο τεχνικό ελαστικών. Όπως έχει καθοριστεί από την NHTSA (Εθνική Υπηρεσία Οδικής Ασφάλειας των Αυτοκινητοδρόμων των ΗΠΑ) και τον ASTM (Οργανισμός Τυποποίησης Μεθόδων Δοκιμών) η διατήρηση του ελαστικού στους 65°C κάτω από σαφώς καθορισμένες δυσμενείς συνθήκες για διάρκεια πέντε εβδομάδων μπορεί να ισοδυναμεί με τη γήρανση του ελαστικού σε εξαιρετικά θερμό κλίμα για τέσσερα έως έξι χρόνια. Άλλος ένας παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι η επιρροή εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών. Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (κάτω από –30°C/–22°F για θερινά/υψηλής-απόδοσης ελαστικά και κάτω από –50°C/–58°F για χειμερινά/παντός καιρού ελαστικά) μπορεί να οδηγήσουν σε ευθραυστότητα. Γι' αυτό το λόγο, συνίσταται η προθέρμανση των ελαστικών πριν τη χρήση τους σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες.
Η σύγκλιση περιγράφει την απόσταση μεταξύ των κεντρικών γραμμών των ελαστικών σε έναν άξονα. Η σύγκλιση μπορεί να ρυθμιστεί σε όλα τα αυτοκίνητα. Καθώς οι περισσότεροι τροχοί τείνουν προς τα έξω εξαιτίας της καμπυλότητας, τα περισσότερα αυτοκίνητα ρυθμίζονται με μια ελαφριά θετική σύγκλιση των εμπρόσθιων τροχών. Αυτό σημαίνει ότι οι εμπρόσθιοι τροχοί είναι ελαφρώς πιο κοντά μεταξύ τους από ότι οι πίσω τροχοί. Λανθασμένες ρυθμίσεις για το όχημά σας έχουν σαν αποτέλεσμα την ανομοιογενή φθορά των ελαστικών. Αν παρατηρήσετε ανομοιόμορφη φθορά στα ελαστικά, θα πρέπει να ελέγξετε τις ρυθμίσεις ευθυγράμμισης του οχήματός σας.
Το πέλμα είναι το τμήμα του ελαστικού με το ανάγλυφο και τις αυλακώσεις που έρχεται σε επαφή με το οδόστρωμα. Το πέλμα σχεδιάζεται ειδικά για να παρέχει πρόσφυση για την ακινητοποίηση, την εκκίνηση, τις στροφές και να εξασφαλίζει μεγάλη διάρκεια ζωής.
Η καταμετρημένη απόσταση από την επιφάνεια του πέλματος μέχρι το τέλος των κύριων αυλακώσεων πριν τους δείκτες φθοράς πέλματος. Συνήθως σημειώνεται σε χιλιοστά.
Οι δείκτες φθοράς πέλματος είναι ανυψωμένα κομμάτια γόμας τοποθετημένα ομοιόμορφα στις διαμήκεις αυλακώσεις γύρω από το ελαστικό. Αν το ανάγλυφο του πέλματος έχει φθορά που φτάνει τα 3 χιλιοστά για θερινά ελαστικά και τα 4 χιλιοστά για χειμερινά ελαστικά, οι δείκτες φθοράς πέλματος έρχονται στο ίδιο επίπεδο με το ανάγλυφο του πέλματος. Δείκτες φθοράς πέλματος τοποθετούνται επίσης και στα 1,6 χιλιοστά, το ελάχιστο επιτρεπτό βάθος πέλματος τόσο για θερινά όσο και για χειμερινά ελαστικά. Συνίσταται η αντικατάσταση από καινούργια ελαστικά όταν τα χειμερινά ελαστικά σας φτάσουν σε βάθος πέλματος 4 χιλιοστών και τα θερινά ελαστικά σας σε βάθος 3 χιλιοστών.
Η διάρκεια ζωής του ελαστικού εξαρτάται από τις συνθήκες διατήρησης, εναλλαγής και χρήσης. Καθώς οι συνθήκες χρήσης ποικίλουν ευρέως, η ακριβής πρόβλεψη της διάρκειας ζωής ενός ελαστικού δεν είναι εφικτή. Οι περισσότερες εταιρίες ελαστικών χρησιμοποιούν ένα κοινό σύστημα κωδικοποίησης να ελέγξουν πότε κατασκευάστηκε το ελαστικό. Ο κωδικός βρίσκεται στο πλευρικό τοίχωμα του ελαστικού. Σε ελαστικά που κατασκευάστηκαν μετά το 1999, τα τέσσερα τελευταία ψηφία υποδεικνύουν την ημερομηνία κατασκευής: τα δύο πρώτα ψηφία υποδεικνύουν την εβδομάδα κατασκευής και τα δύο τελευταία το έτος. Για παράδειγμα, ένα ελαστικό με σήμανση 2214 κατασκευάστηκε την 22η εβδομάδα του 2014. Όλα τα ελαστικά (συμπεριλαμβανομένων και των ελαστικών ρεζέρβα) που έχουν κατασκευαστεί περισσότερα από δέκα χρόνια πριν θα πρέπει να αντικατασταθούν, ακόμα κι αν εξωτερικά δείχνουν κατάλληλα για χρήση και το πέλμα δεν έχει φτάσει σε βάθος που να υποδεικνύει φθορά. Το ίδιο ισχύει και για τη ρεζέρβα.
Τα ελαστικά πρέπει να καθαρίζονται περιστασιακά και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό πριν την τοποθέτηση κατά την εναλλαγή μεταξύ θερινών και χειμερινών ελαστικών.
Μη χρησιμοποιείτε καθαριστικά που περιέχουν διαλύτες ή έλαια, καθώς ενδέχεται να βλάψουν τη γόμα! Ιδανικά, χρησιμοποιήστε καθαρό νερό προσθέτοντας σαπούνι ή απορρυπαντικό.
Όταν καθαρίζετε το όχημά σας με αντλίες πίεσης, δώστε προσοχή στα παρακάτω:
Ποτέ μην καθαρίζετε τα ελαστικά με ακροφύσιο ευθείας ρίψης με κυκλικό στόμιο!
Κρατήστε μια ελάχιστη απόσταση 20 εκατοστών όταν καθαρίζετε τα ελαστικά με ακροφύσιο ευθείας ρίψης με επίπεδο στόμιο ή εξάρτημα απομάκρυνσης ρύπων!
Ένα σύγχρονο ελαστικό κατασκευάζεται από:
Συνδυασμός πέλματος/ζώνης, που περιλαμβάνει:
1) Πέλμα – εξασφαλίζει μεγάλη χιλιομετρική απόδοση, καλή πρόσφυση στο οδόστρωμα και απομάκρυνση του νερού
2) Πλέγματα επικάλυψης χωρίς ένωση – εξασφαλίζουν υψηλές ταχύτητες
3) Ζώνες πλεγμάτων από χαλύβδινα νήματα – βελτιστοποιούν την κατευθυντική σταθερότητα και την αντίσταση κύλισης
Περίβλημα, που περιλαμβάνει:
4 Λινά – ελέγχουν την εσωτερική πίεση και διατηρούν το σχήμα του ελαστικού
5) Εσωτερική επένδυση – διατηρεί το ελαστικό αεροστεγές
6) Πλευρικό τοίχωμα – προστατεύει από εξωτερική φθορά
7) Ενίσχυση τακουνιού – υποστηρίζει την κατευθυντική σταθερότητα και την ακριβή απόκριση στις στροφές
8) Άκρο τακουνιού – υποστηρίζει την κατευθυντική σταθερότητα, την καλή απόδοση στις στροφές και το επίπεδο άνεσης
9) Συρματόσχοινο τακουνιού – εξασφαλίζει την καλή εφαρμογή στη ζάντα
Το μανόμετρο για ελαστικά είναι ένα μανόμετρο που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της πίεσης των ελαστικών σε ένα όχημα. Καθώς τα ελαστικά έχουν αξιολογηθεί για συγκεκριμένα φορτία υπό συγκεκριμένη πίεση, είναι σημαντικό να διατηρείται η πίεση του ελαστικού στα βέλτιστα επίπεδα. Τα ελαστικά έχουν αξιολογηθεί για τη βέλτιστη πίεση όταν είναι κρύα, που σημαίνει πριν οδηγηθεί το αυτοκίνητο και τα ελαστικά ζεσταθούν, γεγονός που αλλάζει την εσωτερική πίεση του ελαστικού εξαιτίας της εκτόνωσης αερίων.
Ο κωδικός του ελαστικού σημαίνει:
1) 255/50 R20 V
255: Ονομαστικό πλάτος διατομής σε χιλιοστά
50: Ονομαστικός λόγος διατομής (το ύψος ελαστικού αναλογεί στο 55% του πλάτους ελαστικού)
R: Σύμβολο για ακτινωτό ελαστικό
20: Κωδικός διαμέτρου ζάντας (σε ίντσες)
109: Δείκτης φορτίου “109” = το μέγιστο φορτίο αυτού του ελαστικού είναι 1030 κιλά
V: Σύμβολο ταχύτητας, υποδεικνύει τη μέγιστη ταχύτητα V = 240 χλμ/ω. Άλλες πληροφορίες που μπορεί να προστεθούν μετά τη σήμανση μεγέθους: “REINFORCED” ή “EXTRA LOAD (XL)” για ενισχυμένα ελαστικά, “M+S” για χειμερινά ελαστικά. Το σύμβολο των Άλπεων επισημαίνει τα χειμερινά ελαστικά σύμφωνα με τους κανονισμούς ΟΕΕ/ΗΕ (ισχύουν στην ΕΕ και διάφορες άλλες χώρες) και τους κανονισμούς ελαστικών σε ΗΠΑ και Καναδά.
2) Ελαστικά χωρίς σαμπρέλα: Tubeless-χωρίς σαμπρέλα (στα ελαστικά τύπου TUBE πρέπει να τοποθετείται σαμπρέλα).
3) M+S: Με τον όρο «ελαστικά χιονιού» αναφέρονται ελαστικά των οποίων το ανάγλυφο πέλματος, το μίγμα πέλματος ή η δομή τους έχουν σχεδιαστεί κατά κύριο λόγο για να αποδίδουν σε συνθήκες χιονόπτωσης καλύτερα από τα συμβατικά ελαστικά όσον αφορά την εκκίνηση και τη διατήρηση της κίνησης του αυτοκινήτου.
4) 224253: Αριθμός έγκρισης σε συμμόρφωση με το σχετικό κανονισμό της ΟΕΕ.
5) 1414: Κωδικός παραγωγής («14» σημαίνει 14η εβδομάδα, «14» σημαίνει 2014).
6) TWI: TWI = Δείκτης φθοράς πέλματος. Μικρές μπάρες τοποθετημένες ομοιόμορφα γύρω από την περιφέρεια του ελαστικού στις κύριες διαμήκεις αυλακώσεις που έρχονται στο ίδιο επίπεδο με την επιφάνεια του πέλματος όταν το υπολειπόμενο βάθος πέλματος φτάσει στα 1.6 χιλιοστά.
7) E4: Συμμόρφωση με τους κανονισμούς ΟΕΕ/ΗΕ. Ο αριθμός μετά το Ε στον κύκλο υποδεικνύει τη χώρα πιστοποίησης: Ε4 (4 = Κάτω Χώρες).
Το σύμβολο Ε4 βρίσκεται στην άλλη άκρη του ελαστικού και δεν είναι ορατό εδώ.
Τα ελαστικά μπορεί να φθαρούν χωρίς να έχει επίγνωση ο οδηγός. Αν ανακαλύψετε ή υποπτευθείτε φθορά, απευθυνθείτε άμεσα για έλεγχο σε κάποιον ειδικό επαγγελματία. Όταν πρέπει να περάσετε πάνω από κάποιο εμπόδιο, πλησιάστε το σιγά - όσο το δυνατόν πιο κάθετα γίνεται. Ελέγξτε τακτικά τα ελαστικά σας για εξωτερικές ζημιές όπως κοψίματα, ρωγμές ή εξογκώματα.
Τα ελαστικά αντικαθίστανται για διάφορους λόγους, όπως φθορά πέλματος στο ελάχιστο βάθος, ζημιές ή κατάχρηση (τρυπήματα, κοψίματα, ρωγμές, εξογκώματα, χαμηλή πίεση αέρα, υπερφόρτωση κτλ.). Γι' αυτόν το λόγο, τα ελαστικά πρέπει να ελέγχονται τακτικά. Οι καταναλωτές θα πρέπει να παρακολουθούν την εξωτερική εικόνα των ελαστικών τους και να ειδοποιούν για τυχόν αλλαγές στη δυναμική απόδοση όπως αυξημένη απώλεια αέρα, θόρυβος ή δονήσεις. Τέτοιες αλλαγές αποτελούν ενδείξεις ότι τα ελαστικά θα πρέπει να αντικατασταθούν άμεσα.
Συνίσταται η τοποθέτηση ελαστικών από τον ίδιο κατασκευαστή και με το ίδιο ανάγλυφο πέλματος και στους τέσσερις τροχούς καθώς αυτό συνεισφέρει σε καλύτερο χειρισμό και υψηλότερη απόδοση πέδησης σε κάθε είδους συνθήκες οδήγησης.
Στη Γερμανία, τα αναγνωρισμένα μεγέθη ελαστικών αναφέρονται στην άδεια κυκλοφορίας στα νούμερα 20 έως 23. Επιπλέον μεγέθη ελαστικών και ειδικές συστάσεις (περιορισμοί σε συγκεκριμένους κατασκευαστές ελαστικών και ρυθμίσεις πέλματος) μπορεί επίσης να σημειώνονται στο νούμερο 33. Στις νέες άδειες κυκλοφορίας στη Γερμανία δεν αναφέρονται όλα τα πιθανά μεγέθη ελαστικών. Για τα οχήματα που δηλώθηκαν στη Γερμανία μετά την 1η Οκτωβρίου 2005 εκδίδεται ένας νέος τύπος άδειας κυκλοφορίας. Η Zulassungsbescheinigung I (Άδεια Κυκλοφορίας I) εκδίδεται στη θέση του προηγούμενου τύπου άδειας κυκλοφορίας. Η νέα άδεια κυκλοφορίας δεν περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες που περιελάμβανε η παλιά άδεια κυκλοφορίας. Οι πληροφορίες για τα ελαστικά και τις ζάντες πλέον παραλείπονται, μαζί με άλλες πληροφορίες. Στο μέλλον, η νέα Άδεια Κυκλοφορίας Ι θα αναφέρει μόνο ένα πιθανό μέγεθος ελαστικού χωρίς πληροφορίες για ζάντες. Εναλλακτικοί συνδυασμοί τροχών δεν συμπεριλαμβάνονται πλέον. Προσοχή: το μέγεθος ελαστικού που τοποθετείται στο όχημά σας δεν είναι πάντα το ίδιο με το μέγεθος που αναφέρεται στην άδεια κυκλοφορίας. Οι εξειδικευμένοι μας συνεργάτες μπορούν να σας υποδείξουν πιθανούς κατάλληλους συνδυασμούς ελαστικού-ζάντας για το όχημά σας.
Σε περίπτωση ελαστικού με αριθμό 185/65R14, η σημασία του αριθμού ορίζεται παρακάτω: 185 = το πλάτος του ελαστικού σε χιλιοστά, 65 = η αναλογία ύψους προς πλάτος ως ποσοστό, R = ακτινωτή δομή, 14 = διάμετρος ζάντας σε ίντσες.
Τα ελαστικά πρέπει να διατηρούνται σε στεγνό, ψυχρό μέρος μακριά από το φως του ήλιου και πηγές όζοντος, όπως οι ηλεκτρικοί κινητήρες. Αν πρέπει να αποθηκεύσετε τα ελαστικά σε στοίβα (το ένα πάνω στο άλλο), βεβαιωθείτε ότι δεν στοιβάζετε πάρα πολλά το ένα πάνω στο άλλο. Υπερβολικό βάρος μπορεί να βλάψει τα ελαστικά που βρίσκονται στο κάτω μέρος της στοίβας. Βεβαιωθείτε επίσης ότι ο αέρας μπορεί να κυκλοφορήσει γύρω από όλες τις πλευρές των ελαστικών, συμπεριλαμβανομένης και της κάτω πλευράς, ώστε να προληφθούν τυχόν φθορές λόγω υγρασίας. Αν διατηρείτε τα ελαστικά σε υπαίθριο χώρο, προστατέψτε τα με αδιαφανές αδιάβροχο κάλυμμα και ανυψώστε τα από το έδαφος. Μην αποθηκεύετε τα ελαστικά πάνω από/σε μαύρη άσφαλτο ή άλλες επιφάνειες που απορροφούν θερμότητα ή είναι αντανακλαστικές, όπως έδαφος καλυμμένο με χιόνι ή άμμο. Διαλύτες, καύσιμα, λιπαντικά και χημικά πρέπει να κρατούνται μακριά από την επαφή με τα ελαστικά. Η θήκη της ρεζέρβας στο όχημά σας δεν είναι σχεδιασμένη για τη μακρόχρονη διατήρηση ελαστικών. Αν το όχημά σας διαθέτει ρεζέρβα πλήρους μεγέθους (ίδιου μεγέθους και τύπου με το ελαστικό που συνίσταται για χρήση από τον κατασκευαστή, όχι προσωρινή ρεζέρβα), θα πρέπει να συμπεριληφθεί στη ρουτίνα εναλλαγής ελαστικών.
Το ακρωνύμιο UHP προκύπτει από τη φράση ultra-high-performance, που σημαίνει πολύ υψηλή απόδοση για περισσότερη ασφάλεια με πιο πλατιά ελαστικά. Χάρη στη μεγαλύτερη επιφάνεια επαφής, τα uhp ελαστικά προσφέρουν καλύτερη πρόσφυση στο οδόστρωμα, περισσότερη ασφάλεια και εξαιρετικό χειρισμό. Τα κύρια οφέλη από τα uhp ελαστικά σε σύγκριση με τα συμβατικά ελαστικά περιλαμβάνουν μικρότερη απόσταση πέδησης, αυξημένη σταθερότητα στις στροφές, ακριβές στρίψιμο, καλύτερες αλλαγές κύκλου φορτίου, σπορ οδηγική άνεση, βελτιωμένες αλλαγές γραμμής και καλύτερη εμφάνιση.
Η βαλβίδα, που βρίσκεται στον τροχό, εξασφαλίζει τη δυνατότητα εισόδου αέρα στο ελαστικό. Η κατάλληλη βαλβίδα απαιτείται για τον κατάλληλο συνδυασμό τροχού/ελαστικού, αυτή είναι δουλειά της αντιπροσωπείας ελαστικών. Η αιτία σταδιακής απώλειας πίεσης αέρα μπορεί να είναι κάποια ελαττωματική βαλβίδα. Το καπάκι της βαλβίδας θα πρέπει πάντοτε να τοποθετείται στη βαλβίδα ώστε να την προστατεύει από ακαθαρσίες και υγρασία.
Το καπάκι της βαλβίδας, αν και μικρό, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο: προστατεύει τα ευαίσθητα περιεχόμενα της βαλβίδας από σκόνη, ακαθαρσίες και υγρασία. Αν ένα καπάκι βαλβίδας χαθεί, θα πρέπει να αντικατασταθεί άμεσα ώστε να προληφθεί σοβαρότερη ζημιά στο μέλλον.
Οι αυλακώσεις του πέλματος στην επιφάνεια ενός ελαστικού σχηματίζουν το αρνητικό τμήμα του πέλματος. Όταν τα ελαστικά περιστρέφονται σε μια υγρή επιφάνεια, το νερό συλλέγεται στις αυλακώσεις του πέλματος και εκτοπίζεται ανάλογα. Ο αποτελεσματικός εκτοπισμός του νερού είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την οδηγική ασφάλεια και προλαμβάνει το φαινόμενο της υδρολίσθησης. Φθαρμένα ή γυμνά πέλματα ελαστικών, ιδιαίτερα, αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο της υδρολίσθησης.
Η ευθυγράμμιση των τροχών μπορεί να είναι απαραίτητη αν το αυτοκίνητο κλίνει προς τα δεξιά ή τα αριστερά όταν το τιμόνι βρίσκεται σε ευθεία θέση. Η ανομοιόμορφη φθορά των ελαστικών αποτελεί άλλο ένα σημάδι ότι είναι αναγκαίο να γίνει ευθυγράμμιση.
Τα χειμερινά ελαστικά έχουν σχεδιαστεί ειδικά για χρήση σε χαμηλές θερμοκρασίες και οδήγηση σε χειμερινές συνθήκες. Τα τμήματα πέλματος έχουν ένα μεγάλο αριθμό εγκοπών που εξασφαλίζουν επαρκή πρόσφυση ακόμα και σε γλιστερά οδοστρώματα. Το μίγμα υλικών έχει επιλεγεί προσεκτικά ώστε η ελαστικότητα να διατηρείται ακόμα και σε κρύες συνθήκες. Σε υψηλές θερμοκρασίες, όμως, τα χειμερινά ελαστικά γίνονται πολύ μαλακά, και γι' αυτό η χρήση τους δεν ενδείκνυται κατά τους θερινούς μήνες.
Σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία (Κανόνες Οδικής Κυκλοφορίας ή StVO), τα χειμερινά ελαστικά θα πρέπει να σημειώνονται με το σύμβολο M+S. Όσοι ενδιαφέρονται για επιπλέον ασφάλεια σε σχέση με την οδήγηση και τις ιδιότητες πέδησης των χειμερινών ελαστικών συνίσταται να αγοράζουν μοντέλα με το σύμβολο της νιφάδας. Η γερμανική νομοθεσία δεν προτείνει κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα πρέπει να χρησιμοποιούνται χειμερινά ελαστικά. Αντιθέτως, είναι ευθύνη των οδηγών να προχωρήσουν σε αντικατάσταση με χειμερινά ελαστικά εφόσον το επιβάλλουν οι συνθήκες. Σε χειμερινές συνθήκες (π.χ. υαλοπάγος, συσσωρευμένο χιόνι, λάσπη χιονιού ή παγωμένο οδόστρωμα), μόνο οχήματα με ελαστικά M+S επιτρέπεται να κυκλοφορούν. Θεωρητικά, όσοι δεν οδηγούν σε συνθήκες χιονιού και πάγου, μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν θερινά ελαστικά ακόμα και κατά τη χειμερινή περίοδο. Παρόλα αυτά, δεδομένου ότι τα θερινά ελαστικά αποτελούνται από μίγματα υλικών που έχουν σχεδιαστεί για θερμές συνθήκες, η χρήση τους κατά τη χειμερινή περίοδο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και δε συνίσταται!
Χρησιμοποιούμε cookie προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι θα σας παρέχουμε τη βέλτιστη δυνατή εμπειρία στη διαδικτυακή μας τοποθεσία. Κάνετε κλικ εδώ για να μάθετε περισσότερα ή για να αλλάξετε τις ρυθμίσεις που κάνατε σχετικά με τα cookie.