Ετικέτα Ελαστικών Ε.Ε.

Από τον Νοέμβριο του 2012 είναι υποχρεωτική σε όλη την Ευρώπη η τυποποιημένη ετικέτα ελαστικών για τα ελαστικά οχημάτων: η ετικέτα ελαστικών της Ε.Ε. παρέχει πληροφορίες για τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά και την ασφάλεια του ελαστικού, βασισμένη σε τρία κριτήρια, με στόχο την αύξηση της οδικής ασφάλειας και την μείωση της ρύπανσης.

Safety

Ασφάλεια

Το ασφαλές κράτημα σε βρεγμένες συνθήκες είναι κρίσιμο για την ασφαλή οδήγηση. Η απόδοση ταξινομείται σε κλάσεις από A έως G (αν και οι κλάσεις D και G δεν χρησιμοποιούνται). Η διαφορά στην απόσταση ακινητοποίησης μεταξύ ελαστικών κλάσεων A και F μπορεί να φτάνει ακόμη και τα 18 μέτρα.

Fuel efficiency

Αποδοτικότητα καυσίμου

Η μειωμένη αντίσταση κύλισης εξοικονομεί καύσιμα και μειώνει τις εκπομπές CO2. Τα ελαστικά κλάσης A προσφέρουν την καλύτερη απόδοση καυσίμων, με κάθε επόμενη κλάση μέχρι την G να αυξάνεται η κατανάλωση καυσίμων μεταξύ 0.42 και 0.56 μίλια/γαλόνι για όχημα με κατανάλωση 36 μιλίων/γαλόνι.

Noise

Θόρυβος

Αφορά στον εξωτερικό θόρυβο που προκαλεί το ελαστικό και μετριέται σε ντεσιμπέλ.
Όσο περισσότερες μαύρες μπάρες φαίνονται στην ετικέτα, τόσο πιο θορυβώδη είναι τα ελαστικά.

 

Παρακαλούμε λάβετε υπόψη:

Η εξοικονόμηση καυσίμων στην πράξη και η οδική ασφάλεια εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την συμπεριφορά των οδηγών, και πιο συγκεκριμένα από τα εξής:

  • η οικολογική οδήγηση μπορεί να μειώσει σημαντικά την κατανάλωση καυσίμου,
  • η πίεση των ελαστικών πρέπει να ελέγχεται τακτικά για την βελτιστοποίηση της πρόσφυσης στο βρεγμένο και της αποδοτικότητας των καυσίμων,
  • οι αποστάσεις ακινητοποίησης πρέπει να τηρούνται αυστηρά. 


Περισσότερες πληροφορίες:

Θέμα ετικέτας ελαστικών στο επίσημο website της Επιτροπής της ΕΕ: http://ec.europa.eu/energy/efficiency/tyres/labelling_en.htm
wikipedia.org: http://en.wikipedia.org/wiki/Tire_label

 

Γενικά

  • Η Continental καλωσορίζει την καθιέρωση της Ευρωπαϊκής Ετικέτας Ελαστικών και την βελτίωση στην ενημέρωση των καταναλωτών για τα ελαστικά στα σημεία πώλησης.
  • Από τον Νοέμβριο του 2012 όλοι οι καταναλωτές ενημερώνονται μέσω της ετικέτας για την αποδοτικότητα των καυσίμων, τις ιδιότητες ασφάλειας και τα επίπεδα θορύβου των νέων ελαστικών.
  • Μεταξύ κατηγοριών, η κατανάλωση καυσίμων θα αυξάνεται ή θα μειώνεται κατά 0,42 μέχρι 0,56 μίλια/γαλόνι, ενώ η αύξηση ή μείωση στην απόσταση φρεναρίσματος σε βρεγμένο δρόμο με ταχύτητα 80 km/h θα είναι μέχρι 6 m.
  • Οι δοκιμές ελαστικών που πραγματοποιούνται από περιοδικά αυτοκινήτου θα συνεχίσουν να αποτελούν σημαντική πηγή πληροφοριών για τους καταναλωτές επειδή ελέγχουν μέχρι και άλλες 11 συναφείς ιδιότητες ασφάλειας των προϊόντων πέρα από τα τρία κριτήρια της ετικέτας.
  • Τον χειμώνα αποκτούν σημασία άλλα κριτήρια για την απόδοση των ελαστικών, τα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται στην ετικέτα. Όταν αγοράζουν χειμερινά ελαστικά, οι οδηγοί θα πρέπει να συμβουλεύονται και άλλες πηγές, όπως δημοσιευμένες δοκιμές ελαστικών, συμβουλές εμπόρων, ενημερωτικό υλικό κατασκευαστή κλπ.
  • Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνείστε με κατάστημα ελαστικών ή επισκεφθείτε το www.tyre-label.com
Semperit. Μάρκα της Continental.